Verdens bedste skolekoncert?

Børn ved ikke alting, men måske ved de alt det væsentlige? Jeg har selv været barn i fattig-80erne, og vi havde da givetvis ikke lige så mange penge som nu, men jeg opdagede det ikke. Vi manglede hverken lejrskoler, forfatterbesøg eller skolekoncerter på min skole.

Vi havde bl.a. besøg af Michala Petri, Hugo Rasmussen, Tante Andante og Titicaca. Ja, det der Peru-orkester, som man siden har set lidt trættende filialer af i det meste af verden. Da de fyldte gymnastiksalen på skolen med deres panfløjter og farvestrålende tøj var jeg solgt og fik lokket mine forældre med ind til den medfølgende aftenkoncert, så vi kunne få købt deres kassettebånd.

Februar er den helt store skolekoncertmåned for Jensen & Bugge. Vi har spillet skolekoncerter hvert år i 10 år. For det meste foregår en koncert ved, at orkestret stiller op i en gymnastiksal et sted i landet, børnene kommer (for det meste) velforberedte ind og får 38 minutters koncert af en genre, som de normalt ikke hører.

Sådan en koncert har vi også spillet, men så kom vi til at snakke om, hvad folkemusikken egentlig kan, for den kan jo SÅ meget mere end være scenemusik.
Hvis man tænker på et bryllup ude på landet i gamle dage, så sad der spillemænd på hestevognen, når den kørte fra kirke. Man blev spillet ind til en fest, og der blev selvfølgelig også spillet til dans. Det har vi forsøgt at omforme til en skolekoncert, som vi kalder ”Hemmeligt folkemusikbesøg.” Hvis man skal nå at spille børnene ind i skolen, skal man også skyde sig selv i foden, så det har vi gjort. En normal skolekoncert starter kl 9.00. Vi starter kl 7.40 med at stå et strategisk godt sted. Om vinteren typisk lige inden for hoveddøren. Om sommeren i skolegården eller måske ude ved skolebussen. Børnene får et chok! Men så har de på alle skoler hver eneste gang (undtagen én skole, hvor der lige var udleveret ipads til alle børn) spontant startet med at danse. Lige dér glemmer man, at vækkeuret ringede kl. 6.00.
”Er det en kampagne for liv og glade dage?” spurgte en dreng sin mor, da hun fulgte ham ind af skoledøren.
Vi ønsker børnene en god dag og ”gemmer” os så på lærerværelset sammen med en kop kaffe. Når den første skoletime er kommet godt i gang, braser vi spillende ind i samtlige klasser og spiller ét nummer, hvor vi er sikre på at have haft øjenkontakt med hvert enkelt barn, så de forhåbentlig får fornemmelsen for, at vi lige netop har spillet for dem. Jeg håber altid på, at vi ved vores indbrasen måske redder et barn fra et spørgsmål fra læreren, som det ikke kan svare på.
Sidste overraskelse består af, at vi går endnu en runde, men kun for at åbne klassedøren og råbe, at de skal følge efter os. På den måde fører vi børnene i en lang march rundt på skolen for at ende nede i gymnastisksalen, hvor vi synger med dem, danser med dem, spiller et par numre og har tid til at svare på spørgsmål.
Det er en usandsynlig stor fornøjelse at komme rundt og spille på den måde. Der går også noget mere tid end normalt med at snakke med lærerne om, at kaos er indbygget, men at det skal nok blive godt igen.

Det er også en helt særlig fornøjelse at se hele Danmark. Nogle uger tager man direkte fra Thy til Hellerup. Der er stor forskel på de forskellige skoler og dermed også på børnene, men samtidigt er børn jo børn lige gyldigt, hvor man er.

I 2016 blev Jensen & Bugge nomineret til en YAM-award for verdens bedste børnekoncert. Vi vandt ikke…. Men blev nummer 2 i publikumsprisen. Det var vi godt tilfredse med, men det der betyder noget er, at jeg selv som barn har oplevet verdens bedste skolekoncert. I min verden var det nemlig verdens bedste, og jeg husker den stadigvæk.
(og tak til Levende musik i skolen www.lms.dk for at blive ved med at arbejde for at Danmarks børn får så god og varieret musik som muligt)

1 Comment

  1. sadyhr siger:

    Åh hvor er jeg ked af, at vi er ca. lige gamle, og I ikke spillede på MIN skole, da jeg gik i folkeskole ,-()

    Og det lyder bare til at være den bedste måde at møde skolebørn på ,-)

    Hvis nu I holder én i nærheden af mig, må man så ikke komme med – I kunne få lavet en video/billed-reportage fra sådan en dag? … ,-)

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: