Dwight Lamb

Hvis man gerne vil lære at tale sønderjysk, så skal man finde en sønderjyde, der taler sproget. Man kommer ikke langt nok ved at gå på biblioteket og læse i en sønderjysk bog. Sådan er det også, hvis man vil spille traditionel folkemusik, så er man også nødt til at finde en rigtig person, som kan spille stilen. Tit er musikken gået i arv fra forældre til børn.

Min gode spillemakker igennem 18 år, Kristian Bugge og jeg har nørdet især jyske folkemusikdialekter, hvor vi har opsøgt spillefolk og spillet med dem i flere år.
I Iowa bor Dwight Lamb. Han er oldebarn af en berømt Vendsyssel-spillemand, Kræn Jerup. Dennes søn, Chris rejste til USA i 1893, og så var der ikke nogen i Danmark til at lære musikken. Men da Chris gik på pension, flyttede han ind hos datteren og lærte alle sine gamle vendsysselmelodier videre til barnebarnet Dwight.

Heldet ville, at Anni Lehman fra Tønder Fetsivalen fik en cd med Dwight. Hun viste den til mig, og nogle år efter sad Kristian og jeg på en festivalbænk sammen med Dwight og startede med at lære hans melodier. Kristian og jeg kender ellers MANGE melodier, men hovedparten af disse kendte vi ikke. Der var dog meget kendte hits i mellem: Den toppede høne, Åh Susanne, Mor jeg skal tisse og Fra Tyskland uddrog en flok spillemænd. Dwight sad lige så stille og spillede den ene vidunderlige melodi efter den anden, og vi kendte dem ikke! Hvilken skattekiste! Tonearten var vi ikke i tvivl om, for hans lille enradede harmonika kan kun spille i G-dur. Da vi kom hjem, såede nogle folk tvivl, om ikke han selv havde fundet på melodierne, men jo mere vi har gravet i det, jo mere har vi fundet ud af, at han simpelthen bare har husket så godt. Hvis man lytter på førnævnte hits, spiller han dem 99%, som vi kender dem i dag. Det er da godt husket siden 1893 😉
Vi har spillet med Dwight mange fantastiske steder i Midtvesten, på den amerikanske vestkyst, i Tyskland og Danmark, og et par af de historier fortæller jeg i næste uge.

Dwight blev i 2017 hædret for at være traditionsbærer og have passet så godt på musikken. Han er jo nærmest en slags dybfryser. Den måde han spiller musikken på lyder som nogle gamle optagelser fra Folkemindesamlingen.
16. maj 2017 på sin 83-års fødselsdag fik Dwight overrakt en sølvnål som rigsspillemand af kulturministeren. Da han kom hjem fra sin Danmarks-tour, fik han i Washington DC overrakt en kæmpe platte og 20.000$, Bess Lomax Hawes National Heritage Fellowship. Det er den fornemste pris som uddeles til Master Folk and Traditional Artists i USA. (ja, alting er bare større i Amerika)

Dwight bliver 85 år i maj måned. Lige netop mens han er i Danmark for 5. gang. Vi tager nemlig en sidste gang rundt i det ganske land for at spille den gamle og ikke længere glemte vendsysselmusik.
Første gang vi spillede sammen med Dwight, sagde han rørt tak, fordi vi tog hans musik med hjem igen, der hvor den hørte til. Nu tager Dwight den med til Danmark igen, og det er os, der siger tak!

Følg med på den nøjagtige kalender på http://www.mettekathrine.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: