Evald Tang Kristensen

Jeg var nok ikke taget til København i Operaen for 5 kvarters forestilling, hvis ikke det var fordi jeg en dag fik en facebookbesked fra Mauro Patricelli. Hans nabo havde fortalt ham, at jeg tog ud og holdt foredrag og spillede og sang noget af al den musik Evald Tang Kristensen havde indsamlet. Selv havde Mauro komponeret musik til et stykke, som hed Skattegraveren og skulle opføres i april. Om jeg ville skrives på gæstelisten? Jeps!

Jeg har altid ønsket Evald Tang Kristensen en lige så stor berømthed som Brødrene Grimm, men det får han nok aldrig – og nok heller ikke efter nævnte stykke i Operaen. Den har kun gået i 5 dage og Takkelloftet, som teatersalen hed, kunne heller ikke rumme det store antal publikum. Men tak fordi vi i Danmark trods alt har mulighed for også at se stykker til et smalt publikum. Evald indsamlede folkeminder der hvor lusene var. Jeg tror ikke der var mange lus tilstede hos publikum til denne avantgarde dokumentaropera.

Jeg havde en veninde med. På vej ind i København fortalte jeg hende, at min far ville køre i grusgraven efter et læs sand til min søn Emil. Man skal jo have en ordentlig sandkasse! Men hvor ville man læsse sådan en bunke sand af i København, spurgte jeg lidt retorisk. Det ville man på Takkelloftet! Da vi kom ind, lå der i hver side af salen et stort læs sand, og der var 5 skovle. Der lød en afspilning af en af Evalds voksevalse. Vejledals Valsen kender jeg melodien som. Skrattende violin i et remix med rytmer fra skovlene, som ramte ned i noget sand. Jeg sad helt ude på stolen af forbløffelse.
Musikken var komponeret med inspiration fra Evalds indsamlede materiale, men lå alligevel langt fra den musik, jeg normalt beskæftiger mig med. Men det var ikke uinteressant og musikerne var dygtige – særligt sagde bassisten Thommy Andersons spil sagde mig noget.

Der kan skrives halvtykke bøger om, hvad jeg ikke ved om opera, moderne jazz og ny klassisk musik, men i min verden var det virkelig originalt og nytænkende, og jeg kunne lide det! Det er ellers nogle gange, jeg har været på finere kunststeder, hvor Kejserens nye klæder dukker op i tankerne. Jeg undrede mig lidt over det valg, at koret sang på engelsk, når alt det andet var på dansk. For mig er dansk et lige så poetisk sprog som engelsk. Jeg hører heller ikke så ofte folkeviser sunget med klassisk stemme. Det vigtigste for mig er handlingen i en folkevise, og den gik lidt tabt. Jeg konkluderede, at historien om Evald var vigtigere end visens handling. Men ellers blev vi ført igennem alle de vigtigste punkter:
– Hans første kones død,
– samarbejdet med Svend Grundtvig (gamle Grundtvigs søn),
– hans helt fantastiske billeder af sine kilder (hvis man har mulighed for at se i bogen Gamle kildevæld, så gør det. Det er billeder af folk, som man ikke ser ældes sådan i dag)
-Thomas Edisons fonograf, der gør, at man i dag kan høre sange fra starten af 1900tallet,
– og så havde Evald en australsk sponsor, komponisten Percy Grainger.

Jeg kørte glad og beriget hjem fra Operaen. Når jeg er ude at fortælle om Evald, prøver jeg at ramme noget i folk, som de allerede kender lidt. Jeg synes, det er så sjovt at kunne fortælle, at Evald har nedskrevet:
– Sailors Hornpipe (melodi som bl.a er brugt i Tom og Jerry-tegnefilmene),
– I skoven skulle være gilde,
– Skønheden og udyret
– frække eventyr
– folkelige salmer
– og alle mulige andre ting, som stadig er i brug

Et par tal fra de 60 år Evald gik rundt på den jyske hede:
Han havde 6500 mennesker som informanter (over 3000 mødte han live – de andre sendte materiale)
Han indsamlede: 3000 viser, 1000 melodier, 2500 eventyr, 24000 sagn, skrev 10.000 siders dagbog og et utal af breve frem og tilbage

Mauro ramte noget i mig, som jeg slet ikke kendte til, og det var nu heller ikke så tosset.
Tak Evald – og tak Mauro. Jeg ville ønske stykket skulle spilles noget længere, for så ville jeg have anbefalet det vidt og bredt 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: