Det første, min far husker, er 9. april 1940

To dage efter min fars 4-års fødselsdag står han på en bakketop og kigger op mod himlen og ser den blive sort af flyvemaskiner.

Min farmor og farfar havde en gård i Billund. Den lå lige der, hvor Billund Lufthavn Terminal 2 ligger i dag.

Min far fortæller:

En morgen jeg kom uden for og stod på den lille bakke, så jeg, der kom mange sorte flyvemaskiner. Det ville ingen ende tage. Blev der en lille pause, kom der endnu flere. Radioen var meddeleren den gang, så vi fik at vide, det var tyske flyvemaskiner på vej til Norge.

En nat blev der smidt en bombe ved mine forældres gård. Der kom et helt lyshav, og sandet blev hvirvlet op, og det spredtes over gården. Nogle af bygningerne var med bliktag, så det lød som om hele gården brasede sammen. Det var vist nok en engelsk bombemaskine, der måtte flygte fra et tysk jagerfly. Derfor smed man bomberne.

Du kender sådan et vognhjul med træeger. Rundt om det, er der et tykt metalbånd. Jeg legede med det, og for første gang fik jeg det til at stå op, uden det væltede bagefter. Det var en sommeraften ved 18-tiden. Højt oppe på himlen så jeg en flyvemaskine, hvor motoren lød lidt anderledes. Der kom noget ud fra maskinen, og det gentog sig. Jeg skyndte mig at lægge metalbåndet ned igen. De skulle jo ikke tro, jeg havde haft noget med det at gøre. Efter lidt tid stod der en engelsk pilot på gårdspladsen ved siden af mig. Han havde sin faldskærm med. Den lagde han på hovedtrappen og forsvandt straks. Det var det blødeste stykke stof, jeg har rørt ved. Jeg begav mig ud over markerne og hen til naboens mark, hvor den engelske bombemaskine var faldet ned. Den var spredt over et stort stykke. Da jeg kom hjem igen, var faldskærmen væk.

Tyskerne havde taget Vandel by og jaget beboerne ud. Der blev lavet en tysk flyveplads med flyvere, luftværnsskyts og soldater. Nogle tyske soldater deserterede, men ordren – fra tyskerne – lød på, man skulle skyde dem. En aften fik vi besøg af en tysker. Han bad om noget at spise, og min mor gav ham et måltid mad, selvom det var ulovligt. Han viste os et foto af sit lille barn. Han skulle vist være heldig, hvis han nåede hjem.

En søndag eftermiddag, hvor karlen og jeg var ene hjemme, havde min mor bagt en galopkringle til os. Den var væk, da vi skulle have vores eftermiddagskaffe. Et vindue var listet op.

Under krigen fik man udleveret rationeringsmærker af kommunen. Min far syntes ikke, de kunne slå til for en hårdtarbejdende landmand og cyklede ned for at få lidt flere mærker. Han blev spurgt, om ikke han fik det, han kunne spise. Jo, sagde min far, kartofler, for dem avlede han jo selv.Jeg synes, det er vildt – og vigtigt, at min far stadig 79 år efter har disse erindringer helt klart. Familiehistorier og danmarkshistorie – set med børneøjne.

3 Comments

 1. Søren Steen Hansen siger:

  Min far var den 9. april 1940 var udstationeret på Søgaard, 12 km fra grænsen, og var blandt dem der af Stauningregeringen blev sendt i felten, på cykler og Nimbusmotorcykler, for at bekæmpe de tyske panserkolonner og om muligt forsinke dem til der kom forstærkning. Det kunne selvfølgelig ikke lade sig gøre. Overmagten var overvældende og forstærkningen kom aldrig. Det var mere lykken end forstanden der gjorde at “kun” 16 blev dræbt i den tåbelige operation. Hvis man endnu ikke har set “9. april” af Roni Ezra, skulle man gøre sig selv den tjeneste at se den. Filmen er absolut seværdig. Den falder godt i tråd med det far har fortalt om sine oplevelser den dag. Og man forstår hans livslange mistro til politikere og autoriteter. https://www.google.dk/search…

  Liked by 1 person

  • Jette siger:

   Det er en fantastisk film, som du refererer til – jeg var heldig at se den i biografen i Haderslev. Efter filmen kom vi ud af en bagdør og trådte lige ud i en af de gader, som vi lige havde set i filmen. Der var flere (inkl. mig selv), som lige skulle se efter om der lå en soldat eller om der kom en panservogn kørende. Speciel oplevelse.
   Min far er opvokset ikke langt fra Flyvestation Skrydstrup, som også blev bygget af tyskerne under krigen. Han var kun et par måneder gammel, da krigen brød ud, så han har ikke så mange minder fra den tid. Til gengæld så var han som 8-årig på rekreationsophold på Røde Kors’ Folkekuranstalt i Hald Ege. Noget af området deroppe var forbeholdt internerede tyske soldater m.fl., og min far fortæller, at da han kom derop i september 1948, kom de i første omgang til den forkerte indgang (indgangen til lejren med de internerede, som også blev drevet af Røde Kors), og der stod folk i slidt tøj langs hegnet og kiggede ud på dem. Hald Ege består af samme type røde barakker som man også finder i Horserød (som er bygget samtidig med Hald Ege i 1918 til krigsfanger efter 1. Verdenskrig).

   Like

 2. Jens Romme siger:

  Min Mors familie stammer også fra Billund og min far var lærer i Grindsted under krigen og d. 9. april. Han var utrolig nysgerrig og tog derfor samme dag en biltur sammen med en lokal fotograf til de steder i Sønderjylland hvor kamphandlingerne havde fundet sted om morgenen, og de tog billeder af en hel del sønderskudte tyske køretøjer rundt omkring på vejene. Der var ikke tale om bare cykler mod tanks. Tyskerne opfattede det selv som et meget vovet foretagende at indtage Danmark og Norge, men de to lande stod hver især helt alene uden alliancer, og modstanden var på den baggrund i Danmark enten fraværende eller symbolsk. Min far, der senere gik ind i modstandsbevægelsen i Grindsted mente, at man skulle have ydet mere modstand d. 9 april dels for at markere tydeligere hvilken side man var på, og dels for måske at kunne forhindre tyskerne i at indtage Norge. – Der er mange meninger, men i sidste ende resulterede den spredte danske modtand og ikke at forglemme de mange danske krigssejleres indsats i, at Danmark ved krigens slutning blev accepteret på De Allieredes side. – Og det på trods af at 20% af fødevareforbruget i Tyskland under krigen kom fra Danmark.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: