Emil, det er ikke alle folk, som vil hilse på dig.

Emil er 1 år, og han har ét ord, som er bedre end alle andre. Det er Hej! Det er det første, han siger om morgen, og det sidste ord om aftenen, efter hans mor (mig) ellers troede, at NU sov han.
Hans afstandsbedømmelse både i tid og sted er ikke udviklet helt lige så meget, som hans hej. Således kan han godt på 100 meters afstand råbe hej til en, der går nede ad gaden. Ellers hvis han bliver lidt for betuttet, når han har mødt folk, når de så er gået igen, lyder der et lille spagt hej.
Men mest kommer det med en stor entusiasme efterfulgt af et forventningsfuldt smil med 8 kridhvide mælketænder. Hvis ikke folk hilser tilbage, må det være fordi, de ikke har hørt ham, og så bliver der smækket lidt ekstra volumen og entusiasme på hej’et.

I dagplejen startede de andre børn med at blive lidt bange for Emil, når han
glad kravlede hen foran dem og sagde hej. Og når de så ikke svarede (fordi de ikke kan sige noget endnu) så blev der hej’et lidt højere.

På ferie i Dubai blev der hilst på alle! Mørke afrikanere, niqab-klædte kvinder og toldere i hvide arabiske gevandter måtte give sit hej til Emil.

I supermarkedet er der rig mulighed for at hilse på nogle andre. I køen stod en mor og en mormor bagved os. Emil sad i indkøbsvognen med hovedet vendt mod dem. Hej siger han forventningsfuldt. De svarede ikke. Hej sagde han endnu mere forventningsfuldt. Nå, han siger godt nok hej højt, sagde mormoderen til moderen. Hej råbte Emil og kiggede på dem, så kiggede han undrende op på mig. Det er ikke alle folk, som vil hilse, var jeg nødt til højt at sige til Emil. Så kom datteren hen til moderen og mormoderen. Hun var ca. 5 år. Hej sagde hun. Hej søde skat. Fandt du far? spurgte moderen. Hmpf!! Når jeg møder andre børn, bliver jeg i den grad mindet om mit eget. Det er ikke sådan, at kærlighed kun strømmer hen til ét mål. Med fare for at blive kaldt hippie, (hvilket jeg nok ville være stolt af) vil jeg mene at kærlighed er en strøm, som risler ud til alle børn og ikke kun ud til ens eget. Det er da også derfor tv-indslagene med forældreløse børn er ved at lænse min i forvejen slunkne pengepung, når der kommer et telefonnummer, man kan sms’e penge til.

Måske er det fordi, man slet ikke orker kontakten. Jeg lærte selv metroblikket efter jeg flyttede til Odense. Der var godt nok ingen metro, men blikket kunne man bruge. Der, hvor man kigger tomt lige ud uden at ”se” nogen. Men vi har da brug for at blive set. Folk gør jo de mærkeligste krumspring for at blive set.
Det afmystificerer også mennesker, hvis man er vant til at hilse på dem.
For øvrigt fortalte min mor, at hun som barn havde fået et blondelommetørklæde af en, som hun altid hilste på. Det var smart, tænkte jeg og opnåede faktisk at få 100 kr af en, fordi jeg altid var så sød til at hilse.

Men så er det da også bare almindelig høflighed. Vi lærte som børn ude på landet, at man hilste på ALLE man gik forbi. Jeg gør det stadig, når jeg går forbi folk ude ved Engsøen, eller hvis man kanter sig forbi folk på fortovet. Men der kniber det også med at folk hilser igen. Der er tit en telefon i vejen, så Emil må nok bare vænne sig til at ikke alle folk vil hilse tilbage.

2 Comments

 1. Inge østerby siger:

  Men jeg kan undre mig over, at folk kan lade være med at hilse på en et-årig der glad siger hej. Lige kommet hjem fra en rejse i Kina, hvor vi konstant blev mødt med vink og “ni-hao” (goddag) af specielt børn. Jeg er ikke god til kinesisk, men smile og vinke kan jeg, og det forståes på alle sprog.
  Sjovt var det i øvrigt også at opleve et forældrepar synge “Hjulene på bussen” på kinesisk for deres lille barn i lufthavnen, mens vi stod i en kaffekø – så måtte vi da synge med.

  Like

 2. sadyhr siger:

  Jeg har det også med at hilse, nikke, smile til mange mennesker. Formen afhænger meget af stedet. Mere hjerteligt og tydeligt i små byer, kun et smil i København og Århus.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: