Vores Dwight-turné starter på fredag!

Jeg er i gang med at skrive en bog med folkemusikinterviews. Spillefolk med traditionel baggrund. Fra Povl Dissing til Dwight Lamb. Her kommer en bid af interviewet med Dwight:

Af en eller anden grund lå musikken i mine gener, og det har jeg aldrig været ked af. Jeg har virkelig haft mange gode stunder med musik, og det har jo også været årsagen til, jeg har mødt så mange dejlige mennesker.
Min morfar lærte mig den danske musik.

Da jeg lærte at spille violin fra en gammel violinspillemand og selvom han spillede højrehåndsviolin, og jeg spillede venstrehåndsviolin var det stadig de samme ting, som gjalt: hvilken tone og hvilken finger, der skal bruges. Faktisk har jeg mere eller mindre lært at spille violin bare ved at kigge på ham. I skolen var der nogle, som prøvede at undervise en lille smule i nodelære, men det fik jeg nu aldrig lært. Det var jeg lidt ligeglad med. Det var ikke nødvendigt til den slags musik, som jeg spillede.

Man må ikke tænke på musik som arbejde. Det har altid været en fornøjelse for mig. Harmonikaen og jeg er vokset sammen, fordi jeg startede, da jeg bare var 12 år, så vi udviklede os sammen.

Jeg startede med at spille violin, da jeg var 19 år og havde mødt en gammel spillemand. Hver dag ilede jeg hjem, spiste hurtigt og skyndte mig ind for at øve i mindst en halv time – plus mindst en time hver eneste aften. Det føltes ikke som arbejde, fordi jeg elskede det, og fordi jeg virkelig ønskede at lære melodierne. Måske kunne man godt kalde det for arbejde, men det virkede bare ikke sådan. Det gør det også nemmere at få øvet så. Hvis du virkelig går efter det, så skal det nok gå.
Hvis jeg bare kunne blive en god violinspiller og harmonikaspiller, så ville jeg være glad. Det er lykkes for mig. Det har aldrig skaffet mig mange penge, men mine gode musikvenner er mere værd end det. Jeg er forbløffet over, at denne lille bitte harmonika har fået mig rundt over hele USA og helt til Danmark. Jeg kunne forstå det med violinen, for den kan spille i alle tonearter, men dette lille begrænsede instrument…
Selvom der kun er én toneart på min harmonika, så har jeg alligevel lært alle disse melodier på den. Nogle få melodier, hvis de går over to tonearter, så kan man ikke så godt spille dem. Men de fleste danske melodier passer så fint på instrumentet. Det er på en måde simple, men meget smukke melodier.

Det er mærkeligt, at selvom man møder teknisk meget overlegne musikere, som måske spiller klassisk på et højt niveau, hvis de så skal spille en lille polka, så kan man høre, de kæmper noget med det. Det er svært for dem at få det til at lyde rigtigt. Sådan noget er jo så let for os. Jeg føler mig meget heldig over at være vokset op med den slags musik. Hvis jeg ikke havde haft det, havde jeg nok heller ikke ønsket at spille og rejse rundt, som jeg gør. 

Når jeg spiller old time musik og dansk musik, så lyder det jo forskelligt, men jeg spiller jo også på forskellige måder. Det er 2 forskellige fornemmelser. Den danske musik er glad, og det er tilmed sjovt at spille den. Når man godt kan lide musikken, får den også en til at føle sig godt til mode. Jeg kan stadig efter så mange år høre hver eneste bid, hvordan min morfar spillede det. Jeg har prøvet at kopiere ham så tæt, som jeg overhovedet kunne komme. I hans storheds tid – selv da han var i 60erne og 70erne – kunne han virkelig spille! Selv alle de hurtige toner sad lige i skabet. Det var virkelig et talent hos ham. Jeg tror, hans far gjorde klogt i at oplære ham på både harmonika og violin. Det faldt ham så naturligt. Min morfar fortalte en hel del om sin far…..

Er det ikke det, der hedder en cliffhanger?
Jeg synes, I skulle komme og høre Dwight. Han er en ægte dansk traditionsspillemand og et stykke ægte dansk udvandrerhistorie.

10. maj Hagges, Tønder
11. maj Højmark Forsamlingshus
12. maj Thy, Aldershvile, Snedsted
13. maj Aasen Teater, Vendsyssel
14. maj Stubdrup UDSOLGT
15. maj FRIDAG
16. maj Køge, Teaterbygningen
17. maj Aa Kirke, Bornholm
18. maj Kerteminde
19. maj Aarhus, Lukas Kirken

1 Comment

  1. Jonna Pallisbo siger:

    Fantastisk koncert, glæder mig vildt meget til et gensyn på tirsdag. At den gamle spillemand kan endnu, utroligt.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: