Er de andres kultur stærkere?

Jeg skulle på Womex – en stor verdensmesse, som foregik i Forum i København. For at få mit armbånd skulle man stå i kø, og jeg havde åbenbart valgt den samme slags kø som henne i Brugsen. Lige netop dén, som var gået HELT i stå. Ved siden af mig stod en afrikansk udseende yngre mand. Efter en times tid i venteposition vendte han sig om mod mig og spurgte på engelsk, om jeg ville høre en sydafrikansk kliksang. Jeg havde ikke tænkt på, at der i det sydafrikanske sprog indgik kliklyde (prøv at tjekke The klicksong: https://www.youtube.com/watch?v=2Mwh9z58iAU ). Men han stillede sig frejdigt op og sang. Alle de omkringstående klappede. Manden vendte sig om mod mig og spurgte: ”Hvad kan du”?
Jeg tøvede lige et øjeblik, inden jeg pakkede min harmonika ud og sagde, at jeg godt kunne en vestjysk polka.

Næste dag mødte jeg en dansk kvinde, som stoppede mig og sagde, at hun havde været så glad for, at jeg kunne noget. Hun havde nemlig fået kulturelt mindreværd over at være med på en stor verdensmusikmesse, hvor det så ud som om, alle dem fra Afrika kunne danse, dem fra Asien kunne spille på mærkelige strengeinstrumenter, og dem fra Mellemøsten kunne spille tromme. Vi snakkede lidt om, hvad dansk kultur egentlig er, og hun fortalte, at hun da sang vuggeviser for sine børnebørn, kunne et par eventyr, og at manden var god til at fortælle vittigheder 😉 Vi blev enige om, at når man sidder midt i sin kultur, er den så normal, så man ikke ved, den er helt særlig, men det får man så hjælp til at se udefra, når man møder andre kulturer. Jeg oplever altid, det er nemt at møde andre, når man selv har noget at komme med.

2 Comments

 1. Anker Melgaard siger:

  Det er en fin fortælling, som måske bl. a siger, at det er medmennesket
  (Den Anden), som kan spejle mig og hjælpe mig at se mig udefra.
  Vi behøver hinanden som medmennesker, som ser hinanden og skaber kulturfællesskab for mennesket.
  Musikken hjælper os med det🎻🎹
  Tak MetteKathrine, Kristian og Dwight for dejligt samvær og god musik🎶🎶🎻🎹 en skøn oplevelse/Anker

  Liked by 1 person

 2. sadyhr siger:

  Åh jo. Kliklyd (uden det sidste -e, fordi det er den lingvistiske term for sproglyd, så er det “lyd” i både ental og flertal) findes skam på en del afrikanske sprog. Der er også en sang på xhosa at finde på YouTube

  Og faktisk har vi også i hvert fald ét ord på dansk, som indeholder en kliklyd.
  “Tsk”
  Og desuden, ja så er det svært at se din egen kulturs særegne evner midt i den.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: