Du skal bare øve dig i at være dig selv.

Første dag i skolen kom en pige fra en af de større klasser hen til mig: Du er dum, sagde hun. Jeg fortalte målløst min mor, hvad der var sket. Det skal du ikke tænke på, du skal bare altid øve dig i at være dig! Dine rigtige venner skal nok komme, lød svaret. Hvad det så vil sige, har jeg tænkt på siden, men også øvet mig på siden. Det har været min bedste læresætning, men også muligheden/risikoen for at stå alene. Jeg behøvede ikke de andre. Eller måske gjorde jeg, men jeg var i hvert fald ikke bange for at stå alene. Min første skole gik kun til og med 7. klasse, og så skulle alle vi landsbybørn ind til det noget større Vejle. Første dag i den nye skole rejste jeg mig op og fortalte, jeg spillede harmonika, dansede folkedans og boede på en gård. Nå, der var så ikke rigtig nogen at snakke med det næste halve år. Så kan man jo så vente på de rigtige venner endnu engang. Bare rolig, de rigtige venner er kommet! Jeg ved ikke om lige børn leger bedst, men som voksen har man jo mulighed for at omgås andre, som minder om en, og så er man måske ikke så mærkelig længere.

Mor Kirsten fortalte også en gang, at alle mennesker var lige meget værd, men vi så forskellige ud, havde forskellig tykkelse bankbog, kunne lide noget forskelligt og havde forskellige evner, men vi er alle lige meget værd.

Jeg kendte en gang en genert pige. Men da hun så faktisk ændrede sig, opdagede jeg det ikke. Lige ind til en dag… Jeg havde ikke givet hende lov til at ændre sig – i hvert fald i mine øjne. Jeg øver mig på (og er ikke god nok endnu, men jeg bliver bedre..) at se folk, som det de er, og ikke det jeg tror, de er.

Man skal både turde være sig selv – og så skal man også lade andre turde være sig selv. Det hænger vel sammen på en eller anden måde. Og hvis man nu turde det, ville vi så stadig diskutere og dømme religion, racisme og seksuel orientering?

4 Comments

 1. sadyhr siger:

  Jeg tror, at du har helt ret i, at hvis vi alle formåede at turde være os selv og lade andre være dem selv, så var vi meget bedre til at komme overens med andre mennesker.

  Det er jo derfor, vi stadig har brug for prideuge og andre ting til at skabe opmærksomhed om den slags ulighed/lighed.

  Og du er i hvert fald et menneske med at smittende godt humør.

  Like

 2. booking@givebedandbreakfast.dk siger:

  Hvor er det sandt og godt formuleret jeg nyder at læse det du skriver. ❤️😄

  Få Outlook til iOS

  Liked by 1 person

 3. tullerikken siger:

  Kære Mette. Hold da fast, Mette, sikke en filosofisk betragtning du sådan bringer op en mandag morgen🙂 Var jeg ikke helt vågen, så blev jeg det. Jeg har været på nettet og læst lidt under Etik.dk : “Er alle mennesker lige meget værd”og så var jeg et smut omkring min bogreol, hvor jeg trak Grundtvigs: “Hvad er et menneske” ud. Endelig tog jeg et kig i Løgstrups “Den etiske fordring”.

  Så enkelt er det ikke – eller rettere: refleksion tager tid, så nu har du lige givet mig idé til, hvad jeg skal sætte mig lidt grundigere ind i. Tak for det 👍🙂

  Kærlig hilsen til jer alle 3 Ulla

  man. 12. aug. 2019 07.03 skrev Mette Kathrines blog :

  > Mette Kathrine Jensen Stærk posted: ” Første dag i skolen kom en pige fra > en af de større klasser hen til mig: Du er dum, sagde hun. Jeg fortalte > målløst min mor, hvad der var sket. Det skal du ikke tænke på, du skal bare > altid øve dig i at være dig! Dine rigtige venner skal nok komme, lød s” >

  Like

 4. Aase Bjerner siger:

  Noget at lære af. Desværre holder nogle jo deres hobby hemmelig for ikke at blive anset som mærkelig. Det kunne være stort, hvis det ikke var nødvendigt. Som voksen kan man så synes, at det er lidt sjovt at fortælle om sin hobby, som andre synes er skør, bare for at provokere lidt.
  Som barn fortalte jeg ikke, at jeg gik til klaverspil og roede konkurrence-kajak, men nu fortæller jeg gerne, at jeg går til kanininhop (min tidligere chef har senere fortalt mig, at han anså mig for splittergal) og at jeg går til græskundervisning. Nu er mine skuldre blevet ret brede, og det meste preller af, men der er stadig børn, der ikke fortæller kammerater, at de går til kaninhop, fordi det kan blive et mobbe-emne.
  Jo vist er det stadig vigtigt være sig selv og ikke mindre vigtigt at lade andre være sig selv. Noget meget vigtigt at lære sine børn.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: