Arvestykker

Nu er Ingers ting bare ting.
Sådan lyder en sætning i Dorthe Gerlach fra Hush’s sang.

Til jul jokede min mor og jeg med at vi tilsammen ejede 4 huse.
Mine forældres hus, deres sommerhus, mit hus (min farmors hus) i Jerlev som jeg har prøvet at sælge ca 1000 dage, vores hus i Aarhus – og så døde min mormor i sommers, så det hus skulle min mor også have solgt.

Min mormor var enormt god til at forære ting bort mens hun levede. Til jul og fødselsdag ønskede jeg mig af og til en ting hun havde og jeg fik det. Smykker, bøger, billeder… Mormor nød at se mig bruge og nyde gaverne.

Jeg har kendt alle mine 4 bedsteforældre (og 2 oldeforældre) Da jeg købte og flyttede ind i min farforældres hus (efter de var døde) var det som om, jeg lærte dem at kende igen. Jeg fandt papirer, konstruktioner og genbrugsting, som på en eller anden måde lukkede mig ind i deres tanker. Min farmor gemte kaffegrums under vasken: det kunne bruges til hænderne. Grumsen rensede og olien smurte hænderne. Resterne kom ud til roserne. Der var sorterede gavebånd i kilometervis. Og en stabel af cowboybuksebage (jeg tænker stadig over, hvad de skulle have været brugt til)

Mine morforældre havde 5 børnebørn. Vi fik hver lov at gå rundt i huset og sætte sedler på, hvad vi godt kunne tænke os. Men pludselig var de fleste ting ikke længere mormors – det var bare ting. Jeg satte et par sedler på nogle ting, som havde en historie for mig.
Jeg var alene i huset – de andre 4 børnebørn kom nogle dage efter.

Min søster skrev til mig: Du har fået alt, hvad du har ønsket. Jeg var ikke lige det samme sted og svarede at jeg da også var lykkelig – for både livet, mand, søn og karriere. Næ, hun mente de sedler, jeg havde sat inde hos mormor.

Jeg valgte 2 ting min morfar havde lavet. En skål, der altid var nødder i til jul. En mand med hatten på sned, bog under armen og paraplyen med.

Og så et billede af oldemors bror Aksel. Han var pukkelrygget og skrædder.
Hans pukkel reddede en gang hans liv. Han kørte på motorcykel og havde på grund af solen ikke set bommene ved toget var gået ned. Men fordi han som pukkelrygget sad så lavt på motorcykel, kørte han under bommene liiige tids nok, inden toget kom.

Jeg ville SÅ gerne have lært min morfar at kende som voksen.
Han blev desværre dement, da jeg var først i 20erne. Ikke at han ikke duede til børn – jeg tror bare, han var bedre til voksne.
Jeg lærte af ham, at meditere mig i søvn. (man skal slappe af i alle kropsdelene og sidst men ikke mindst, skal man huske at slappe af mellem øjenbrynene)
og han lærte mig, at han godt kunne være vred over noget jeg havde gjort, men at det ikke betød, han var vred på mig.

Min oldemor lærte mig at misforstå mine venner positivt – og at hun levede så længe, jeg kunne huske hende.

Min mormor lærte mig om ubetinget kærlighed.

1 Comment

 1. tullerikken siger:

  Kære Mette. Endnu en gang mange tak for dit blogindlæg. Jeg røres af det – jeg mindes den dag mine 2 søskende og jeg gik hjemme og fordelte tingene mellem os. ( i parentes bemærket i fuld fordragelighed, heldigvis) og sjovt nok har jeg den samme følelse, som Grete her nævner om dig : at du har fået alt det du ønskede. Jeg tænkte, da vi var færdige med fordelingen: fantastisk, at mine søskende ikke valgte de ting, jeg inderst inde gerne ville have. Og det er netop ting, som er arvestykker fra både dem og mine bedsteforældre på begge sider…..sjælen, eller hvad det nu er, lever videre i ting.

  Nu blev jeg nysgerrig på hvad Dorthe Gerlach rent faktisk skrev i ” Ingers ting” og gik på nettet, hvor jeg dels læste den fantastiske sang, men også fandt, hvor hun skrev om sit første møde med døden, der netop blev til den populære sang.

  Hvordan med arbejde ? – jeg kan se, at nogle af jeres jobs er udskudt. Så bliver der tid til lidt familietid. Håber I alle 3 er raske – her er jeg ved at gå i spåner over ikke at kunne komme ud til mine traditionelle aktiviteter…..men det er sådan det skal være. Vi må passe på hinanden og os selv.

  Endnu en gang tak for blogindlægget. Jeg glæder mig til, at vi engang kan mødes, så jeg kan være med til at fejre din 40 års fødselsdag.

  Kærlig hilsen Ulla

  man. 16. mar. 2020 22.07 skrev Mette Kathrines blog :

  > Mette Kathrine Jensen Stærk posted: ” Nu er Ingers ting bare ting. Sådan > lyder en sætning i Dorthe Gerlach fra Hush’s sang.Til jul jokede min mor og > jeg med, at vi tilsammen ejede 5 huse.Mine forældres hus, deres sommerhus, > mit hus (min farmors hus) i Jerlev, som jeg har prøvet at sælge ca 1″ >

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: